Ders sırasında tavan öğrencilerin üzerine düştü

hbr.jpg

18.09.2017

2017 – 2018 Eğitim – Öğretim döneminin başladığı bugün, Ankara, Çankaya ilçesi Süheyla Sıtkı Alp İlkokulu’nda bir sınıfın tavanındaki alçının çökmesi sonucunda 3 küçük çocuğumuzun hafif şekilde yaralandığı haberlerini üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz.

Yıllardır söylüyoruz basın açıklamaları yapıyoruz; fakat ne sesimizi duyan var ne de muhattap alan. Yapının içi İçmimari Proje ve Kontrolü olmadan olmaz!!! Daha ne kadar can kayıplarının, yaralanmaların, sakatlıkların artması gerek? Yangınlar, tavanların çökmesi, lavaboların yerinden sökülmesi onlarca can kayıplarına sebep oldu bu ülkede… Kamu ve Özel de İçmimari Proje Zorunluluğu getirilmeli ve Odamıza kayıtlı üyelerimize kontrolörlük ve denetim verilmelidir. Çocuklarımız, insanlarımız hatalı eksik üretim ve işçilikten dolayı tehlike ile göz göre göre karşı karşıya kalıyor…

Kamu yararı ve güvenliği açısından Yapı Denetim Mevzuatı kapsamında İçmimarların da yapı denetimlerinde tanımlanmasının gerekliliğini bu acıyı yaşamadan önce de defalarca uyardık. İçmimarlık meslek alanının, öğretim kurumları, hastaneler, oteller vb. gibi doğrudan kamu hizmeti verilen yapılardaki önemi maalesef yaşanan acı olaylarla ortaya çıkmaktadır.

Yapılarda İç mekân donanımına ilişkin işlerin ve denetimlerinin, alanında uzman içmimarlarca yapılmasının yasal bir zorunluluk haline getirilmesi, imar mevzuatında mimari projeye ek olarak içmimari projenin de talep edilmesinin kamu yararı ve güvenliği açısından yapı üretim ve denetim süreçlerinde içmimarlık uzmanlık alanından yararlanılmaması ve bu süreçlerde içmimarların bulunmamasının bir sonucu olup, yapı üretim süreçlerinde ve yapı denetim kuruluşlarında içmimar bulunması gerekliliğini bir kez daha ortaya çıkarmıştır.

Ülkemizde bir daha bu tip olayların yaşanmaması için, TMMOB İçmimarlar Odası olarak, tüm kurum ve kuruluşlarımızla işbirliğine hazırız.

Emrah KAYMAK

Genel Başkan