Top

DAHA KAÇ İNSANIMIZI BİNA YIKIMLARI ARASINDA YİTİRECEĞİZ!

Untitled-2haber.jpg

6 Şubat 2019`da Millet olarak acı bir haberle sarsıldık. Bizler olası bir İstanbul depreminde binaların sağlamlığını tartışırken, depreme maruz kalmadan 8 katlı bir bina çökerek yerle bir oldu.  Bunun sonucunda 21 insanımız hayatını kaybetti.

Maalesef ülkemizin farklı illerinde her yıl bunun gibi birçok bina çökmekte, oluşan can kayıpları yanında maddi ve manevi zararlar oluşmakta, insanlarımız acı çekmektedirler.

Sebep olarak; gerekli mühendislik hizmetlerini almama, gerekli zemin etüdünün yapılmaması, eksik ve yetersiz/niteliksiz malzeme kullanımı, projeye uygunsuzluk ve hatalı projelendirme gibi nedenler kök neden olarak gösterilmektedir.    

Bununla beraber, yetkinlik ve uzmanlığı olmayan kişiler tarafından yapılan iç mekân tadilatları nedense göz ardı edilmektedir.

Basına yansımış beyanlarda; 14 Dairesi bulunan binanın zemin katında bir hazır giyim atölyesinin yer aldığı ve yakın zaman içerisinde bazı kolonlarının kırıldığı, perde betonun kaldırılarak alan genişletmesi yapıldığı yer almaktadır.

Bu bağlamda, Merkezi Yönetim ve Yerel Yönetimlerin acilen, izinsiz ve ruhsatsız yapılan iç mekân tadilatları üzerine eğilmeli, yapı içerisinde her türlü tadilatın içmimar onayı ve içmimar denetimi olmaksızın yapılmamasına ilişkin düzenlemeler hayata geçirilmelidir.

Başta Konutlar olmak üzere yaşam alanlarımız olan Hastane, Otel, Okul, Sağlık Ocakları, Eczane, İbadethaneler, Konferans Salonları, Kreş vb. gibi kamuoyunun kullanımına açık olan nitelikli yapılarda ve Kamu Yapılarında İçmimari Proje ve Kontrolörlüğünün istenilmesi güvenli, sağlıklı ve ergonomik yapılar için bir zorunluluktur. İçmimarlık mesleğini yapılarda yok saymak yapılan en büyük yanlıştır.

Yapılarda İç mekân donanımına ilişkin işlerin ve denetimlerinin, alanında uzman içmimarlarca yapılmasının yasal bir zorunluluk haline getirilmesi, imar mevzuatında mimari projeye ek olarak içmimari projenin de talep edilmesinin kamu yararı ve güvenliği açısından yapı üretim ve denetim süreçlerinde içmimarlık uzmanlık alanından yararlanılmaması ve bu süreçlerde içmimarların bulunmamasının bir sonucu olup, yapı üretim süreçlerinde ve yapı denetim kuruluşlarında içmimar bulunması gerekliliğini bir kez daha ortaya çıkarmıştır.

Ülkemizde bir daha can kayıplarının yaşanmaması için, Genel Merkez ve tüm Şubelerimiz ile birlikte kurum ve kuruluşlarımızla iş birliğine hazırız.

Hep birlikte bu acıların önüne geçelim…

TMMOB İçmimarlar Odası olarak, Olayda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, yakınlarına sabır ve yaralılara acil şifalar diliyoruz.

TMMOB İçmimarlar Odası

  1. Dönem Yönetim Kurulu