HABERLER & DUYURULAR

04/Ocak/2019 Serter İçmimarlar Odası'nı ziyaret etti

Mesleki olarak karşılaştıkları zorluklara dikkat çeken TMMOB İçmimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Tülin Gazi yaşadıkları sorunları ve bu konuyla ilgili çözüm önerilerini Bedri Serter ile paylaştı. Her yıl 5 bin yeni mezunun mesleğe atıldığını ifade eden Gazi, “Ancak yasalarda mesleğimizin yeri yok, bu da suiistimallere sebep oluyor. Yasa değişikliği ile mesleğimizin hakkının verilmesini istiyoruz, bu konuda Bedri Serter’in desteği için de kendisine teşekkür ediyoruz” dedi.
CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, bu ziyarette iç mimarların mesleki sorunlarının çözümüne dair bir bilgilendirme aldığını ifade ederek, “Ülkemizde ve Kıbrıs'ta toplamda 63 üniversiteden diploma alan, 60.000 civarında mezunu olan içmimarlık mesleğinin en büyük probleminin temel mesleki haklarının yok sayılması diyebiliriz. Meslek erbabı olmayan kişiler tarafından yapılan işler sebebiyle mesleki prestij kaybı yaşandığını ve yapılan uygulama hataları dolayısıyla insan hayatının tehlikeye atıldığı da eklemek gerekir” dedi.
Bakan’a gidilecek
Yapı planlama, üretim ve denetim sürecinde diğer yapı tasarım disiplinleriyle beraber içmimarların ve peyzaj mimarlarının da yer alması konusunda hemfikir olan Serter, mimar olan her yerde içmimarın da olması gerektiğini söyledi.  Görüşmenin sonunda meclise sunulan kanun teklifine destek sözü veren Serter, “Ayrıca yurtdışı örnekleri, kanun taslağı ve yaşanılan sorunlar ve çözüm önerilerini içeren bir dosya hazırlayarak TMMOB İçmimarlar Odası İzmir Şubesi ve Ankara genel merkez yetkilileri ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile görüşeceğiz” diye konuştu.

Haber

11/Aralık/2018 İÇMİMARLAR (TMMOB İçmimarlar Odası İzmirŞubesi)Tarafından Düzenlenen Etkinlikte Buluştu!

TMMOB İçmimarlar Odası İzmir Şubesi, 6. Sektörel Buluşma Etkinliği, Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşti. Sergi açılışı, ofis yogası, network, hediye çekilişi ve ardından Numune ile NoName isimli grupların konser verdiği etkinlikte, içmimarlar, mimarlar, öğrenciler ve katılımcı firmalar yer aldı.

İçmimarlar ve içmimar adayı öğrenciler, TMMOB  İçmimarlar Odası İzmir Şubesi tarafından düzenlenen 6. Sektörel Buluşma Etkinliği’nde bir araya geldi. Katılımcı firmaların gün boyu stant açtığı etkinlikte, mesleğinde 25. yılını dolduran içmimarlara plaket takdim edildi.

Firmalara teşekkür

Katılımcı firma stantlarının gün boyu açık kaldığı etkinlikte konuşan TMMOB İç mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Tülin Gazi, “Bu etkinlik için çok uğraştık, çok da heyecanlıyız. Bu etkinliği gerçekleştirmemizde desteği olan başta İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne, Sayın Başkanımız Aziz Kocaoğlu’na, Sayın İBB Genel Sekreteri Buğra Gökçe ve ekibine, bizleri hiç yalnız bırakmayan firmalarımıza ve üyelerimize çok teşekkür etmek istiyorum. TMMOB İç mimarlar Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu üyelerine de çok teşekkür ederim. Sektör buluşmalarının mesleğimizin tanınması ve saygınlığının artırılması, birbirimizle ve firmalarla olan iletişimimizin güçlenmesi konusunda önemli rol oynadığını düşünerek 6. kez gerçekleştirdik. Biliyoruz ki ancak birlik olursak güçlüyüz” dedi.

Ankara Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Sıla Özdemir ise yaptığı konuşmada, “İzmir’i çok seviyoruz, firmalarımıza teşekkür ediyoruz. İzmir Şube Başkanımıza, yönetimine bu güzel etkinliği oluşturduğu için ve bizleri de davet ettiği için teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Desteğe hazırız

Etkinliğin Ana Sponsor Belenco’nun Genel Müdür Yardımcısı Berkan Çağlar ise yaptığı konuşmada, “Bu buluşmaya katılmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Bizler Belenco olarak sanayi, üniversite, oda işbirliğine ciddi inanan ve buna her fırsatta destek olmaya çalışan bir firmayız. Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteriyoruz. Ülkemiz hammaddesini alıp, ülkemize ürün üretmeye çalışıyoruz. Ürettiğimiz ürünlerde, mesleki odalarla, üniversitelerle sürekli bir arada olmak ve keyif almak, üretirken sizlerle birlikte emek sarf etmek bizlere büyük keyif veriyor. Odalarımızın her türlü faaliyetlerine destek olmaya hazırız. Bu etkinlikte emek sarf eden arkadaşların ellerine sağlık” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından, Başkan Tülin Gazi, Belenco Genel Müdür Yardımcısı Berkan Çağlar’a teşekkür plaketi verdi.

25.yılını dolduranlara plaket

Programda ayrıca, İzmir Yoga Eğitmeni öncülüğünde ofis yogası gerçekleştirildi. Zeren Yasa ve Mehmet Yasa’nın içmimari fotoğraf sergisinin açılışı yapılırken, İzmir Ekonomi ve Yaşar üniversitelerinin öğrenci sergileri de konukların ilgisini çekti. Networking programının devamında, meslekte 25 yılını dolduran üyelere plaket verildi. Programın sonunda Numune ve NoName sahne alarak, katılımcılara keyifli anlar yaşattı.

11/Mayıs/2018 İZMİR ŞUBE YENİ OFİSİNDE

İçmimarlar Odası İzmir Şubesi Yeni Ofisine Taşındı

Yakın zaman önce gerçekleşen genel kurul ile yeni başkanını seçen ve yeni yönetimini belirleyen TMMOB İçmimarlar Odası İzmir Şubesi'nde yenilikler sürüyor. İçmimarlar Odası İzmir Şubesi artık Alsancak'taki yeni ofisinde hizmet verecek.

12. Dönem Yönetim Kurul

Üyelerine daha iyi koşullarda hizmet sunmayı hedefleyen TMMOB İçmimarlar Odası İzmir Şubesi'nin yeni ofisini açılışı özel bir kutlamayla gerçekleşti. Belenco firmasının sponsorluğunda gerçekleşen açılış törenine TMMOB İçmimarlar Odası Genel Merkez İkinci Başkanı Ömer Sencar, İstanbul Şube Başkanı Hasan Alpay ve İzmir Şube Başkanı Tülin Gazi'nin yanı sıra, oda üyeleri, sektör temsilcileri ve davetliler katıldı. Yeni hizmet ofisinin hayata geçirilmesinde destek olan sektörün önde gelen firmalarının temsilcilerinin de yer aldığı kutlamada açılış kurdelesini başkanlar hep birlikte kesti.

''Yeni ofis, yaşayan bir mekân olacak''

Açılış töreninin ardından kısa bir konuşma yapan İzmir Şube Başkanı Tülin Gazi; ''Böylesi özel bir günde yanımızda olduğunuz için çok teşekkürler. Birlikte olmak ve güzel işler yapmak adına yola çıktık. Yeni hizmet ofisimiz de bu heyecanlı yolculuğumuzda önemli bir durak olacak. TMMOB İçmimarlar Odası İzmir Şubesi olarak ilerleyen günlerde üyelerimizi sektörle daha fazla bir araya getirmeyi, mesleki eğitimler düzenleyerek yeni ofisimizin daha aktif kullanılmasını sağlamayı hedefliyoruz. Odamızın ve tabii ki yeni ofisimizin kapısı üyelerimize her zaman açık. Hep birlikte güzel çalışmalara imza atacağımıza yürekten inanıyorum'' dedi.

20/Mart/2018 İÇMİMARLIK YAŞAM KALİTESİNİ ARTTIRIYOR

“İç mimarlık yaşam kalitesini artırıyor”

İçmimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Tülin Gazi, yapılarda mekanik, elektrik ve mimaride onay istendiği halde bunun iç mimari için geçerli olmadığını vurgulayarak “ Ancak iç mimarların da bu sürece dahil edilmesi, yapılardaki kaliteyi artıracaktır. Binada yaşayan insanların da refah düzeyi ve yaşam kalitesi artacaktır” diye konuştu.

İçmimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Tülin Gazi, iç mimarların imza yetkisi meselesine ilişkin, “Onay mercii ile ilgili şu anda belediyeler ile görüşme içerisindeyiz. Özellikle İzmir Büyükşehir Belediyesi bize bu konuda büyük destek veriyor. Bu yıl umarım onlarla bir sözleşme yapacağız. Şu anda yapılan yapılarda mekanik, elektrik ve mimarlardan onay istenmekte, iç mimarlardan istenmemektedir. İç mimarların da bu sürece dahil edilmesi, yapılardaki kaliteyi artıracaktır. Bunu yapabilirsek
binada yaşayan insanların refah düzeyini, yaşam kalitesini de artırmış olacağız” ifadelerini kullandı.

İçmimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Tülin Gazi, iç mimarlık mesleğinin çok zor bir meslek olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Mesleğimiz çok zor bir meslek. Okuması da zordur, faaliyet göstermesi de zordur. Bazen sabahlamanız, şantiyelerde koşturmanız gerekir. O yüzden sevilmeden yapılabilecek bir meslek olduğunu düşünmüyorum. İşin içinde tasarım olduğu için, çalışmak mutlaka içinizden gelmeli. Bu nedenle biz mesleğimizi çok severek yapıyoruz.

Odamız 1954 yılında bir dernek olarak başladı. 1976 yılında oda statüsüne ulaştı. Şu anda 6 tane şubemiz var. İzmir şubemiz, Çanakkale'den Bodrum'a kadar olan bir bölgeyi kapsıyor. İzmir şubesi olarak 500'e yakın üyemiz mevcut. Oda olarak en büyük sıkıntımız üyemizin azlığı. Türkiye genelinde 4500 civarı üyemiz var. Mezun sayısına baktığımız zaman ise ülkemizde 45 bin iç mimar bulunmakta. Meslektaşlarımızla birlik ve beraberlik içinde çalışmalarımızı sürdürmek istiyoruz. Bu şekilde kamuoyu oluşturmak istiyoruz. İlk hedefimiz üye sayımızın artması”

TASARIM KALİTEYİ ARTIRIR

Başkan Gazi, iç mimarların imza yetkisi meselesine ilişkin ise şunları söyledi:

“Camiamızda meslektaşlarımızın yanlış anladığı bir konu var. İmza yetkisi çok büyük bir sorun gibi görünüyor. Ancak oda olarak bizim imza yetkisi verme gibi bir yetkimiz yok. Siz zaten okuldan mezun olduğunuzda bir imzaya sahipsiniz aslında. Türkiye'de böyle bir sistem işliyor. Ülkemizde de bir onay mercii gerekiyor. Lisans mezunu olmayan arkadaşların bu mesleği yapması mümkün değil. Onay mercii ile ilgili şu anda belediyeler ile görüşme içerisindeyiz. Özellikle İzmir Büyükşehir Belediyesi bize bu konuda büyük destek veriyor. Bu yıl umarım onlarla bir sözleşme yapacağız. Şu anda yapılan yapılarda mekanik, elektrik ve mimarlardan onay istenmekte, iç mimarlardan istenmemektedir. İç mimarların da bu sürece dahil edilmesi, yapılardaki kaliteyi artıracaktır. Bir yapıdaki her şey iç mimarın elinden çıkan detaylardır. Bunu yapabilirsek binada yaşayan insanların refah düzeyini, yaşam kalitesini artırmış olacağız. Doğru tasarımla yola çıkmak çok önemli. İç mimar sonuca doğru yoldan ulaşmayı kolaylaştırır. Tasarım, kişilerin zihninde farklı bir olgu yaratabilmektir. Biz bu farkı ortaya koymaya çalışıyoruz. Dolayısıyla yaratıcılık, araştırma, geliştirme ve vizyon bizim için çok önemlidir”

GENİŞ SORUMLULUK ALANI

İçmimarlar Odası İzmir Şube Başkan Yardımcısı Selin Erbilgiç Gürman da insanın olduğu her yerde iç mimarlara ihtiyaç duyulacağını ifade ederek şöyle konuştu:

“Biz yaşanan bir alan tasarlıyoruz. Bunun da uygulanabilir tasarımlar olması lazım. Biz tabii ki masa başında araştırıp tasarlıyoruz ama işin bir de şantiye kısmı var. Göründüğü gibi sadece masa başında yapılan bir meslek değil. İç mimarlığı sadece ev içi olarak düşünmemek gerek. Otel, kafe, restoran ve pek çok mağaza iç mimarların süzgecinden geçiyor. Dolayısıyla iç mimarların iş bulma gibi bir sorunu yok. İç mimarların çok geniş bir sorumluluk alanı var.”

FEDAKARLIK YAPIYORUZ

İçmimarlar Odası İzmir Şube Genel Sekreteri Betül Sezgin ise mesleği ileriye taşımak adına çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, “Okuldan mezun olup, mesleğe giriş yaptığımda hiçbir şey bilmediğimi fark ettim. İşin içine girdikçe iç mimarlığı yapabileceğimi gördüm. İç mimarlık, işinizi sevmekle doğru orantılı. Çok yorucu bir iş. Sabahlara kadar proje çiziyorsunuz, akşamlara kadar şantiyelerde kalıyorsunuz. Yeri geliyor tatilinizden feragat ediyorsunuz. Ancak hepimiz mesleğimizi keyifle yapıyoruz. Hatta İçmimarlar Odası'na gidip meslek adına ne yapabiliriz diye konuşuyoruz. Mesleğimizde daha ileriye gitmek istiyoruz. Bazı mekanların hali içler acısı. İçeri girdiğinizde oturulamayan tuvaletlerden, akustiği olmayan iç mekanlara kadar birçok sorun görüyoruz. Bunu bir bilenin yani iç mimarın yapması hem tüketici için hem de bizler için avantaj. İç mekan tasarımı çok dikkat edilmesi gereken bir konu” diye konuştu.

Ahmet ÖZSOY

Doğukan Fikri FİDAN